Advies voor het leggen van een plak PVC vloer (dryback) Terug naar nieuws


Heb jij pas geleden een nieuwe plak pvc vloer gekocht en wil jij deze zelf leggen?  Dan is het goed om te weten waar jij allemaal rekening mee moet houden. Voor een maximale hechting van een plak pvc vloer (pvc dryback vloer) is het belangrijk dat je bewust bent van een aantal zaken. Hieronder noemen wij de belangrijkste instructies voor een goede installatie van een plak pvc vloer.

plak pvc vloer

Voorbereiding voor het leggen van een PVC plak vloer:

  • Zorg ervoor dat de basis vloer altijd glad, vlak, schoon, hard en droog is. In de meeste gevallen zal er geëgaliseerd moeten worden.
  • Indien nodig, is het aan te raden om de vloer in de primer te zetten zodat de hechting van de lijm optimaal is.
  • Het is strikt noodzakelijk om de plak pvc vloer minimaal 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar deze wordt geplaatst. Hiervoor hoef je de pakken niet vooraf te openen.
  • De vloer waarop de pvc stroken of tegels verlijmd moeten worden, dient tussen de 15 en 18 graden te zijn. Let op: zet de vloerverwarming uit tijdens het plaatsen van de pvc vloer.
  • Controleer de pvc stroken eerst voor plaatsing.

Aan de slag met jouw plak pvc vloer:

Gereedschap
Het gebruik van de juiste lijmkam is van groot belang. Vervang daarom na iedere installatie van de pvc vloer de lijmkam. Lijmkammen slijten erg snel. Na slechts één keer verlijmen slijten de tanden, waardoor er minder lijmoverdracht plaatsvindt.

Lijmkam:
Voor een maximale lijmoverdracht adviseren wij om een B1 of A3 lijmkam te gebruiken.

Verlijmen:
Met 1 kilo. Lijm kunt u tussen 3,5 en 4 m2 verlijmen. Verlijm maximaal 10 m2 tegelijk, zo voorkomt u dat u de lijm te veel laat indrogen voor de installatie van de pvc stroken.

PVC lijm:
Met de Co-pro PVC lijm of vergelijkbare reguliere lijmen kan men zowel nat als droog verlijmen. Het heeft onze voorkeur om redelijk droog te verlijmen. Dit voorkomt dat de pvc stroken gaan “zwemmen” en dat er lijm tussen de naden uit komt. Je dient wel te weten: hoe natter je verlijmd, hoe beter de hechting zal zijn. Ons advies: houd de minimale open tijd aan en verlijm zo nat mogelijk voor een maximale hechting.

Open tijd:
Het gebruik van de B1 of de A3 lijmkam zorgt voor iets meer opbrengst, dus een langere droogtijd. Tip van ons: om die droogtijd te versnellen, kan een ventilator op het lijmbed geplaatst worden. Hierdoor ontstaat er een dun vliesje op de lijm, waardoor het eenvoudiger is om de pvc vloer te plaatsen.

Aanwalsen:
Na de installatie kan er worden gestart met het aanwalsen van de pvc vloer. Herhaal dit proces nogmaals na een uur.           

Zelf leggen of laten leggen? Dat bepaal je zelf!

Heb jij nog vragen over het leggen van jouw nieuwe? Raadpleeg dan onze verkopers in de winkel. Natuurlijk is het ook mogelijk om jouw vloer te laten leggen door onze professionals. Neem gerust contact met ons op zodat we deze mogelijkheden met je kunnen bespreken!