Aan de slag met het opstookprotocol vloerverwarming voor je dekvloer Terug naar nieuws


Heb jij vloerverwarming in huis en laat je een nieuwe houten vloer, laminaat vloer of pvc vloer leggen? Dan is het belangrijk dat je een opstookprotocol volgt. Dit omdat zowel de dekvloer als de afwerkvloer zich moeten aanpassen aan de opwarming. Dit doe je geleidelijk volgens het opstookprotocol vloerverwarming. Door dit stapsgewijs toe te passen, voorkom je scheuren in de dekvloer én schade aan jouw gloednieuwe vloer! 

opstookprotocol vloerverwarming

Belangrijk om te weten over het opstookprotocol vloerverwarming

De dekvloer moet vóór aanvang van de legwerkzaamheden opgewarmd worden. Dat betekent dat de vloerverwarming niet aan mag staan. Het is dan ook belangrijk dat de zandcement dekvloer minstens 28 dagen oud is. Een anhydriet dekvloer moet minimaal 14 dagen oud zijn. De droogtijd bedraagt ongeveer 1 week per centimeter. Dit kan eventueel versneld worden bouwdrogers. De luchtvochtigheid in huis moet tussen de 40 en 60% zijn.

 

Stappenplan voor geleidelijk ophogen van de temperatuur

  1.  Verwarm de watertemperatuur per dag met 5 °C. Dit houdt je aan tot de maximale temperatuur van 35 °C in de leidingen is bereikt;
  2. Voor de maximale temperatuur houd je minstens 1 dag per centimeter vloerdikte aan. Bij een dekvloer van 5 centimeter dik, moet je minimaal 5 dagen de maximale temperatuur aanhouden;
  3. Bouw daarna de temperatuur af in stappen van 5 °C.
  4. De totale procedure moet minimaal 14 dagen duren. Ventileer de betreffende ruimte gedurende deze tijd goed, maar vermijd tocht over de vloer.
  5. Voor het zwevend leggen zijn er speciale ondervloeren verkrijgbaar. Hier moet wel altijd een dampdichte folie onder worden geplaatst.
  6. Voor het direct verlijmen van een houten of PVC vloer dien je een elastische lijm toe te passen.
  7. Na het opwarmen van de dekvloer, moet je het vochtgehalte van de vloer meten. Pas op met het beschadigen van leidingen in de vloer!

 

Wat is het maximale restvochtpercentage bij vloerverwarming?

Voor een dampdichte vloerbedekking op een anhydriet dekvloer is het maximale restvochtpercentage 0,3%. Voor een cementgebonden dekvloer is dit 1,8%. De temperatuur van de top van de dekvloer mag na het verlijmen van de houten vloer maximaal 26 °C bedragen.

 

Nieuwe vloer gelegd? Herhaal het opstookprotocol vloerverwarming nogmaals!

Na het leggen van jouw nieuwe vloer, dien je opnieuw dezelfde opstartprocedure uit te voeren zoals deze hier staat beschreven. Dit geldt ook voor het opstarten in het najaar.