Laminaat vloeren, bekijk onze uitgebreide informatie


Laminaat vloeren zijn de ideale vloerbedekking als je op zoek bent naar een makkelijk te onderhouden en goedkope vloer met de look-and-feel van bijvoorbeeld hout.

Een laminaatvloer is te verkrijgen in verschillende structuren en kleuren. De technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat fabrikanten tegenwoordig een breed assortiment aan variaties kunnen produceren die zo dicht bij het origineel komen, dat het bijna niet meer van echt te onderscheiden is.

Laminaatvloeren worden de laatste jaren vaker geplaatst dan massieve plankenvloeren. Niet geheel onterecht, want naast een scherpere prijs en snellere plaatsing bieden laminaatvloeren nog meer voordelen.

Wat is laminaat?

Laminaat is een plaatmateriaal dat is opgebouwd uit verschillende lagen en het wordt gebruikt voor het maken van vloerbedekking: de laminaatvloer.

Een laminaatvloer bestaat uit losse planken, die aan elkaar gelegd worden met lijm of met behulp van een kliksysteem. Toepassing van een kliksysteem is tegenwoordig de standaard voor de meeste vloeren.

Laminaat is meestal opgebouwd uit vier lagen:

  1. Een kunststof toplaag
  2. Een decorlaag bedrukt met een print, vaak een houtstructuur
  3. Een dragende laag gemaakt van geperste houtvezels
  4. Een onderlaag die meestal van melamine wordt gemaakt.

Kunststof toplaag van het laminaat

De toplaag van het laminaat is de zogenaamde slijtlaag. Deze laag beschermt het laminaat tegen krassen, vervagen en beschadiging door dagelijks gebruik.

Bij laminaat is de kwaliteit van groot belang voor de levensduur. De allergoedkoopste laminaatsoorten hebben vaak een dunnere toplaag, waardoor de vloer veel sneller slijt. Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen hoe intensief de vloer gebruikt wordt en daar de kwaliteit op af te stemmen.

Decorlaag van het laminaat

De decorlaag van het laminaat is de laag waarop de hoge resolutie print en textuur van hout, steen, metaal of ander materiaal wordt aangebracht. Dit is dus de laag die voor het belangrijkste deel het uiterlijk en het karakter van de laminaatvloer bepalen. Door het gebruik van de nieuwste druk- en printtechnieken kunnen er variaties worden gecreëerd die bijna niet meer van het echte materiaal te onderscheiden zijn.

Dragende laag van het laminaat

In het midden van het laminaat zit als kern een laag gemaakt van geperste houtvezels die onder een hoge druk zijn samengeperst en versterkt met een speciale epoxyhars die de vochtbestendigheid en duurzaamheid vergroten.

Onderlaag van het laminaat

De onderlaag van het laminaat is gemaakt van een vochtwerend materiaal. In de meeste gevallen zal hiervoor melamine worden gebruikt. Deze laag is brandvertragend en zuurbestendig en beschermt bovendien de bovenliggende lagen voor optrekkend vocht. Daarnaast geeft het het laminaat extra stevigheid.

Laminaat vloeren onderhouden

Als je het jezelf gemakkelijk wilt maken wat betreft het onderhoud van een vloer dan heeft een vloer van laminaat een groot voordeel. Het schoonhouden van een laminaatvloer en het onderhoud van laminaat is namelijk heel eenvoudig. Stofzuigen kan bij andere type vloeren zoals bijvoorbeeld vloerbedekking een stuk lastiger zijn. Omdat stof en viezigheid bij laminaat altijd op de oppervlakte van de vloer blijven liggen en niet in de structuur gaan zitten is het eenvoudig om de vloer schoon te houden. Zeker voor mensen met een stofallergie zorgt het feit dat je de laminaatvloer gemakkelijk stofvrij kunt houden voor een gezondere en aangenamere leefomgeving.

Voor het onderhoud van een laminaatvloer hoef je deze naast regelmatig te stofzuigen alleen maar schoon te maken met een vochtige doek of dweil met laminaatreiniger.

Onderhoud tips voor uw laminaatvloer

  • Plak vilt onder zware meubels of gebruik vilten doppen. Dit voorkomt beschadiging als je je meubels verschuift.
  • Leg een inloop mat bij de deuropening: dit houdt het meeste vuil al tegen

Als er na verloop van tijd toch kleine krasjes in de laminaatvloer ontstaan, kun je deze met een speciale stick opvullen.

Laminaat vloeren zelf leggen

Van alle vloeren die je zelf kunt leggen is laminaat waarschijnlijk het makkelijkst om zelf als klus uit te voeren. Zeker met behulp van de kliksystemen die tegenwoordig veelvuldig gebruikt worden kunnen de vloerdelen makkelijk en op een snelle manier aan elkaar vastgeklikt worden zonder dat hier lijm voor nodig is. Bij een eventuele verhuizing is de vloer dan ook weer eenvoudig los te klikken en opnieuw te leggen.

Een laminaatvloer is een zwevend vloersysteem. Hierdoor kun je de vloer over diverse ondergronden leggen zoals een bestaande vloer of een ondervloer.

Door het zwevende karakter van een laminaatvloer kan deze zich beter aanpassen aan de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid waardoor opbollen van een vloer bij laminaat dus ook minder voorkomt dan bijvoorbeeld bij een houten plankenvloer.

Je begint met een goede ondervloer.

Zorg altijd dat de eerste plank echt recht ligt: dit is immers het vertrekpunt voor de rest van de vloer.

Voordelen van een laminaatvloer op een rijtje

  • Als je gaat verhuizen dan kun je de laminaatvloer gewoon meeverhuizen naar de nieuwe woning
  • Laminaat is door zijn harde toplaag zeer slijtvast
  • Laminaatvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming
  • Goede prijs-kwaliteit verhouding

Prijs- en kwaliteit verhouding laminaat vloeren

Een van belangrijkste redenen waarom mensen voor een laminaatvloer kiezen is zijn prijs-kwaliteit verhouding. Een laminaatvloer is aanzienlijk minder kostbaar dan bijvoorbeeld een parketvloer. Daarnaast gaan laminaatvloeren zeer lang mee zonder dat ze een ingrijpende onderhoudsbeurt nodig hebben.

Vloer Het Zelf

De vloer is zeer bepalend voor de sfeer die je in huis wilt uitstralen. Laat je dus goed informeren over de alle soorten vloeren en bekijk de verschillende collecties in onze winkel. Laminaat van Vloer Het Zelf is verkrijgbaar in zeer veel verschillende kleuren, structuren en dessins. Dankzij geavanceerde druktechnieken is de toplaag van veel laminaatvloeren bijna niet meer te onderscheiden van een echte houten vloer. Je kunt zelfs kiezen voor een toplaag met voelbare structuur. Wat je woonstijl ook is, er is altijd wel een passende laminaatvloer te vinden. Bezoek één van onze vestigingen voor een uitgebreid advies: er is vast en zeker een vestiging bij jou in de buurt.