Laten leggen


Wil jij je bij ons gekochte vloer laten leggen dan is dat zeker mogelijk. Vloer Het Zelf werkt met professionele leggers die jouw vloer tegen een zeer aantrekkelijke prijs vakkundig kunnen leggen. Informeer bij je verkoper.

Zelf leggen

Om een vloer goed te leggen en te onderhouden biedt Vloer Het Zelf je leg- en gebruiksvoorschriften aan. Voor elke vloer of behandeling is wel een beschrijving.

 1. Een vloer uit de parketbranche is een natuurproduct. Daarom is het belangrijk om een afstand van minimaal 8 mm van alle vaste begrenzingen aan te houden. Dit geldt voor alle vloeren. Dus ook bij verwarmingsbuizen en dorpels. De randafwerking zoals plinten en afdeklatjes dekken minimaal 20mm af. Sommige vloeren hebben i.v.m. de vochtgevoeligheid meer ruimte nodig om te kunnen werken. Informeer hierover bij de Vloer Het Zelf infobalie. Eventueel kunt u een plattegrond laten maken met de maatvoering erop.
 2. Hout is een natuurproduct, een hygroscopisch materiaal: het reageert op wisseling van temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Het klimaat in je woonomgeving zal doorgaans niet het hele jaar gelijk zijn. Door seizoensinvloeden kunnen er aanmerkelijke verschillen optreden in de relatieve luchtvochtigheid waardoor planken gaan krimpen of zwellen. Een constante relatieve luchtvochtigheid van +/- 60% is ideaal. Het is voornamelijk in de winterperiode van belang dat je de luchtvochtigheid op peil houdt, eventueel met behulp van een luchtbevochtiger. Hierdoor zal het krimpen en zwellen aanmerkelijk afnemen, geheel verdwijnen zal het nooit. Vloer Het Zelf kan derhalve geen garantie geven op werking van houten vloerdelen. Het is daarom van belang dat je ervoor zorg draagt dat de relatieve luchtvochtigheid in de woning circa 60% is. Je kunt deze meten met een een zogenaamde hygrometer.
 3. Voordat je de vloer gaat installeren:
  • Bij nieuwe cement dekvloeren of anhydriet vloeren altijd het vochtgehalte van de vloer meten. Dit kun je doen met behulp van een speciale meter.
  • Controleer of de vloer egaal is. Als dat niet het geval is, gebruik dan een dikkere ondervloer zodat oneffenheden opgeheven worden. Bij extreme oneffenheden is het raadzaam om de vloer te egaliseren.
  • Controleer of de geleverde materialen overeenstemmen met de materialen die op de aankoopbon staan. Dit voorkomt problemen achteraf.

Bij het leggen van een zwevende vloer is het belangrijk om de volgende punten in acht te nemen:

 1. Leg allereerst de folie “vochtscherm” op de vloer. Zorg dat de folie aan elkaar geplakt of +/- 3 cm overlapt wordt.
 2. Leg daarna de ondervloer uit. Je kunt eventueel, om schuiven te voorkomen, de ondervloer met plakband aan elkaar plakken.
 3. Zorg ervoor dat er voldoende lijm in de naden wordt aangebracht, zodat de vloer niet meer uit elkaar gelopen kan worden. Dit kun je het beste doen door de lijm op de onderkant van de groef te spuiten. Hierdoor kan er geen lijm tussen de delen omhoog komen. Wanneer de eerste rijen gemaakt zijn (eventueel met spanbanden) kun je de vloer naar de muur schuiven. Vul de opening tussen muur en vloer op met afstandhouders en de basis is gemaakt. Voor alle vloeren geldt een minimale afstand van 8 mm. Werk nu rij voor rij af.

Benodigd: spanbanden, afstandhouders, aanslagijzer, aanslagblok.

Handmatig Schuur de vloer plank voor plank met korrel 80 in de lengterichting van het hout. Dit gaat het beste met een vlakschuurmachine. Bij sommige planken kan het zijn dat de noestjes voorgestopt zijn met vloeibaar hout: deze hebben extra aandacht nodig. Bij het niet goed weg schuren van deze noesten kunnen er tijdens het behandelen vlekken ontstaan. Stop dan direct met behandelen en controleer de vloer opnieuw. Zo nodig opnieuw schuren.

Met de roterende schuurmachine De roterende schuurmachine is een machine die door elke doe-het-zelver gehanteerd kan worden. Deze kun je huren bij Vloer Het Zelf. De bijbehorende schuurschijven/schuurnetten zijn bij ons te verkrijgen. Het voordeel van deze machine is dat je staand kunt schuren. Allereerst plaats je de dikke zwarte schijf onder de machine, waaronder de schuurschijf geplaatst wordt die je gebruikt om te schuren. Je begint met een grove schuurkorrel en eindigt met een fijne. Dit naargelang de staat van de vloer. Informeer hierover bij de Vloer Het Zelf infobalie. Vaak wordt er bij een vloer kant-en-klaar stopmiddel geleverd. Zet dit met een plamuurmes in de scheuren en of naden. Schuur deze plek dan direct zodat er geen vlekken kunnen ontstaan. Doe dit altijd in de lengte van de nerf.

 1. Nadat je de vloer goed stofvrij hebt gemaakt met een stofzuiger (nooit met vocht) kun je beginnen met het behandelen van de vloer. Controleer altijd of deze egaal en vlekvrij is en gebruik voldoende licht. Je dient de olie te homogeniseren door de blikken goed te schudden. Wanneer de vloer voorbehandeld is in de fabriek kun je verder gaan met punt 3.
 2. De eerste laag hardwax olie (naturel of gekleurd) dun en gelijkmatig opbrengen in de lengterichting van de houtnerf met een speciale oliekwast of blokwitter. Eventueel uitpoetsen met een boenpad of pluisvrije katoenen doek. 12 Tot 24 uur laten drogen en tussenschuren met schuurpapier 120 of staalwol nummer 0. Wanneer de eerste laag uitgepoetst is, kan de tweede laag direct na het uitpoetsen opgezet worden. Het verbruik is 25 tot 30 m2 per liter.
 3. Wanneer de eerste laag goed gedroogd is, polijst deze dan met staalwol nummer 0 (aan een wisser) of schuurpapier korrel 120. Maak daarna de vloer goed schoon met een stofzuiger. Hierna zet je de tweede en tevens laatste laag op met de Vloer Het Zelf high solid hardwax olie. Ook deze laag zet je met een blokkwast of een speciale oliekwast in de lengte richting van de houtnerf op. Nooit uitpoetsen. Het verbruik is 25 m2 per liter. De vloer is beloopbaar na 12 tot 24 uur. Je kunt de vloer dan voorzichtig betreden en eventueel inrichten. Zorg wel voor viltjes onder het meubilair, dit om krassen te voorkomen.

Onderhoud van de olie vloer Na twee tot drie dagen kun je de vloer polijsten met staalwol nummer 0. Dit gaat het eenvoudigst door het staalwol om een wisser te wikkelen. Op deze manier ga je ook de vloer onderhouden. De vezel van het hout wordt daardoor verdicht, waarna je een eerste laag “onderhoudsmiddel extra” puur opzet. Dit kan met de hand of wisser opgezet worden. Let op dat je dit zo dun mogelijk met een pluisvrije doek verdeelt. Witte strepen die tijdens het behandelen ontstaan trekken altijd binnen tien minuten weer weg. De vloer is nu gebruiksklaar.

Gedurende het eerste kwartaal na aanschaf van de vloer, breng je één keer per maand op alle loopplekken Vloer Het Zelf “onderhoudsmiddel extra” verdund aan. De verhouding is 1 op 1 tot 1 op 10 naargelang jouw vloer aan voeding nodig heeft. Dweil altijd zo droog mogelijk. Daarna onderhoud je de vloer, bij normaal gebruik eenmaal in de drie tot zes maanden. Bij intensief gebruik zoals in de keuken en bij de zithoek één keer per maand. In plaats van dweilen kun je de vloer ook oprossen met staalwol nummer 0, waarna je het los gekomen vuil opzuigt.

Voor grondig reinigen is er ook Vloer Het Zelf “reiniger extra”. Deze reiniger wordt vaak verdund met water. Bij hardnekkig vuil mag de Vloer Het Zelf reiniger ook puur gebruikt worden.

 1. Nadat je de vloer goed stofvrij hebt gemaakt met een stofzuiger (doe dit nooit met een vochtige doek omdat dit vlekken kan geven) kun je beginnen met het behandelen van je vloer. Controleer altijd of de vloer egaal en vlekvrij is en gebruik voldoende licht. De lak homogeniseren door de blikken goed te schudden.
 2. Zet eerst een laag Vloer Het Zelf “grondlak” op. Doe dit met een 7 mm dikke mohair roller. Het verbruik mag maximaal oplopen naar 12 m2 per liter. De droogtijd is één tot twee uur.
 3. De tweede en derde laag behandelt u met Vloer Het Zelf “aflak”. Na de tweede laag dient de vloer glad geschuurd te worden met schuurkorrel 120, waarna je deze goed stofzuigt. Het verbruik mag maximaal oplopen naar 12 m2 per liter. De droogtijd is 12 tot 24 uur.

Onderhoud van de lak vloer Om de vloer in een goede conditie te houden, is het aan te raden om de vloer regelmatig in het onderhoudsmiddel te zetten. Hiervoor gebruik je het Vloer Het Zelf onderhoudsmiddel voor lak vloeren. Deze kun je met een wisser of mop puur of verdund van 1 op 1 tot 1 op 10 delen water opzetten. Dweil met zo min mogelijk vocht. Zet de vloer minimaal één tot driemaal per half jaar in het onderhoudsmiddel.