Laten leggen


Wilt u uw bij ons gekochte vloer laten leggen dan is dat zeker mogelijk. Vloer het zelf werkt met professionele leggers welke uw vloer tegen een zeer aantrekkelijke prijs vakkundig kunnen leggen. Informeer bij uw verkoper.

Zelf leggen

Om een vloer goed te leggen en te onderhouden, biedt Vloer Het Zelf u leg- en gebruiksvoorschriften aan. Voor elke vloer of behandeling is wel een beschrijving.

 1. Een vloer uit de parketbranche is een natuurproduct. Daarom is het belangrijk om een afstand van minimaal 8 mm van alle vaste begrenzingen aan te houden. Dit geld voor alle vloeren. Dus ook bij verwarmingsbuizen en dorpels. De randafwerking zoals plinten en afdeklatjes dekken minimaal 20mm af. Sommige vloeren hebben i.v.m. de vochtgevoeligheid meer ruimte nodig om te kunnen werken. Informeer hierover bij de Vloer Het Zelf infobalie. Eventueel kunt u een plattegrond laten maken met de maatvoering erop.
 2. Hout is een natuurproduct, een hygroscopisch materiaal: het reageert op wisseling van temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Het klimaat in uw woonomgeving zal doorgaans niet het hele jaar gelijk zijn. Door seizoensinvloeden kunnen er aanmerkelijke verschillenoptreden in de relatieve luchtvochtigheid, waardoor planken gaan krimpen of zwellen. Een constante relatieve luchtvochtigheid van +/- 60% is ideaal. Het is voornamelijk in de winterperiode van belang dat u de luchtvochtigheid op peil houdt, eventueel met behulp van een luchtbevochtiger. Hierdoor zal het krimpen en zwellen aanmerkelijk afnemen, geheel verdwijnen zal het nooit. Vloer Het Zelf kan derhalve geen garantie geven op werking van houten vloerdelen. Het is daarom van belang dat u er zorg voor draagt dat de relatieve luchtvochtigheid in de woning ca. 60% bedraagt. Deze kan gemeten worden met behulp van een hygrometer.
 3. Voordat u de vloer gaat installeren.
  • Bij nieuwe cementdek vloeren of anhydriet vloeren, altijd het vochtgehalte meten van de vloer. Dit kunt u doen door middel van een speciale meter.
  • Controleer of de vloer egaal is. Als dat niet het geval is, gebruik dan een dikkere ondervloer, zodat oneffenheden opgeheven worden. Bij extreme oneffenheden is het raadzaam om de vloer te egaliseren.
  • Controleer of de geleverde materialen overeenstemmen met de materialen die op de aankoopbon staan. Dit voorkomt problemen achteraf.

Bij het leggen van een zwevende vloer is het belangrijk om de volgende punten in acht te nemen.

 1. Leg allereerst de folie “vochtscherm” op de vloer. Zorg dat de folie aan elkaar geplakt of +/- 3 cm overlapt wordt.
 2. Leg daarna de ondervloer uit. U kunt eventueel om schuiven te voorkomen de ondervloer met plakband aan elkaar plakken.
 3. Zorg ervoor dat er voldoende lijm in de naden aangebracht wordt, zodat de vloer niet meer uit elkaar gelopen kan worden. Dit kun het beste doen door de lijm op de onderkant van de groef te spuiten. Hierdoor kan er geen lijm tussen de delen omhoog komen. Wanneer de eerste rijen gemaakt zijn, (eventueel met spanbanden) kunt U de vloer naar de muur schuiven. Vul de opening tussen muur en vloer op met afstandhouders en de basis is gemaakt. Voor alle vloeren geld een minimale afstand van 8 mm. Werk nu rij voor rij af.

Spanbanden, afstandhouders, aanslagijzer, aanslagblok.

Handmatig Schuur de vloer plank voor plank met korrel 80 in de lengterichting van het hout. Dit gaat het beste met een vlakschuurmachine. Bij sommige planken kan het zijn dat de noestjes voorgestopt zijn met vloeibaar hout, deze hebben extra aandacht nodig. Bij het niet goed wegschuren van deze noesten kunnen er tijdens het behandelen vlekken ontstaan. Stop dan direct met behandelen en controleer de vloer opnieuw. Zonodig opnieuw schuren.

Met de roterende schuurmachine De roterende schuurmachine is een machine die door elke doe het zelver gehanteerd kan worden. Deze kunt u huren bij Vloer Het Zelf. De bijbehorende schuurschijven / schuurnetten zijn bij ons te verkrijgen. Het voordeel van deze machine is, dat u staand kunt schuren. Allereerst plaatst u de dikke zwarte schijf onder de machine, waaronder de schuurschijf geplaatst word die u gebruikt om te schuren. U begint met een grove schuurkorrel en eindigt met een fijne. Dit naar gelang van de staat van de vloer. Informeer hierover bij de Vloer Het Zelf infobalie. Vaak wordt er bij een vloer kant en klaar stopmiddel geleverd. Zet dit met een plamuurmes in de scheuren en of naden. Schuur dan direct deze plek zodat er geen vlekken kunnen ontstaan. Doe dit altijd in de lengte van de nerf.

 1. Nadat u de vloer goed stofvrij heeft gemaakt met een stofzuiger (nooit met vocht), kunt u beginnen met het behandelen van uw vloer. Controleer altijd of de vloer egaal en vlekvrij is en gebruik voldoende licht. De olie homogeniseren door de blikken goed te schudden. Wanneer de vloer voorbehandeld is in de fabriek, kunt u verder gaan met punt 3.
 2. De eerste laag hardwaxolie (naturel of gekleurd) dun en gelijkmatig opbrengen in de lengterichting van de houtnerf met een speciale oliekwast of blokwitter. Eventueel uitpoetsen met boenpad of pluisvrije katoenen doek. 12 tot 24 uur laten drogen en tussenschuren met schuurpapier 120 of staalwol nr nul. Wanneer de eerste laag uitgepoetst is, kan de tweede laag direct na het uitpoetsen opgezet worden. Het verbruik is 25 tot 30 m2 per liter.
 3. Wanneer de eerste laag goed gedroogd is, polijst u deze dan met staalwol nr. 0 (aan een wisser) of schuurpapier korrel 120. Maak daarna de vloer goed schoon met een stofzuiger. Hierna zet u de 2e en tevens laatste laag op met de Vloer Het Zelf high solid hardwax olie. Ook deze laag zet u met een blokkwast of een speciale oliekwast in de lengte richting van de houtnerf op. Nooit uitpoetsen. Het verbruik is 25 m2 per liter. De vloer is beloopbaar na 12 tot 24 uur. U kunt de vloer dan voorzichtig betreden en eventueel inrichten. Zorg wel voor viltjes onder het meubilair, dit om krassen te voorkomen.

Onderhoud van de olie vloer Na 2 tot 3 dagen kunt u de vloer polijsten met staalwol nr. 0. Dit gaat het eenvoudigst door het staalwol om een wisser te wikkelen, op deze manier gaat u ook de vloer onderhouden. De vezel van het hout wordt daardoor verdicht, waarna u een eerste laag “onderhouds middel extra” puur opzet. Dit kan met de hand of wisser opgezet worden, let op dat u dit zo dun mogelijk met een pluisvrije doek verdeelt. Witte strepen die tijdens het behandelen ontstaan trekken altijd binnen 10 minuten weer weg. De vloer is nu gebruiks klaar.

Gedurende het eerste kwartaal na aanschaf van de vloer, brengt u 1 keer per maand op alle loopplekken Vloer Het Zelf “onderhouds middel extra” verdund aan. De verhouding is 1 op 1 tot 1 op 10 naar gelang de voeding die uw vloer nodig heeft. Dweil altijd zo droog mogelijk. Daarna onderhoudt u de vloer, bij normaal gebruik 1 maal in de 3 tot 6 maanden. Bij intensief gebruik zoals keuken, zithoek 1 keer per maand. I.p.v. dweilen kunt u de vloer ook oprossen met staalwol nr. 0,waarna u het losgekomen vuil opzuigt.

Voor grondig reinigen is er ook Vloer Het Zelf “reiniger extra”. Deze reiniger wordt vaak verdund met water. Bij hardnekkig vuil mag de Vloer Het Zelf reiniger ook puur gebruikt worden.

 1. Nadat u de vloer goed stofvrij heeft gemaakt met een stofzuiger (doe dit nooit met een vochtige doek, daar dit vlekken kan geven), kunt u beginnen met het behandelen van uw vloer. Controleer altijd of de vloer egaal en vlekvrij is en gebruik voldoende licht. De lak homogeniseren door de blikken goed te schudden.
 2. Zet eerst een laag Vloer Het Zelf “grondlak” op. Doe dit met een 7 mm dikke mohair roller. Het verbruik mag maximaal oplopen naar 12 m2 per liter. De droogtijd is 1 tot 2 uur.
 3. De 2e en 3e laag behandelt u met Vloer Het Zelf “aflak”. Na de 2e laag dient de vloer glad geschuurd te worden met schuurkorrel 120, waarna u deze goed stofzuigt. Het verbruik mag maximaal oplopen naar 12 m2 per liter. De droogtijd is 12 tot 24 uur.

Onderhoud van de lak vloer Om de vloer in een goede conditie te houden, is het aan te raden om de vloer regelmatig in het onderhoudsmiddel te zetten. Hiervoor gebruikt u het Vloer Het Zelf onderhoudsmiddel voor lak vloeren. Deze kunt u met wisser of mop puur of verdunt van 1 op 1 tot 1 op 10 delen water opzetten. Dweil met zo min mogelijk vocht. Zet de vloer minimaal 1 tot 3 maal per half jaar in het onderhoudsmiddel.